21 авг.

Произвеждат се по поръчка. Цени както следва:

  • Малка – 120,00лв
  • Продълговата – 240,00лв
  • Голяма – 380,00лв

Цените са без ДДС

Защо термоизолирани?

Навсякъде, дори в тундрата и край пустинята, където климата е екстремен корените на растенията в земята са на умерена температура – 100 – 120С. Това е неоспоримо доказателство, че корените на растенията във външни саксии трябва да бъдат в почва без екстремни температури за да живеят и се развиват добре.

Най-популярен материал за изграждане на външни големи саксии е бетона. Дървените са груби, пластмасовите прегарят бързо, а керамичните са крехки. Отлятия бетон позволява различни интересни форми на съдовете. Дава здравина и устойчива тежест. Бетона е благодатен за дизайн но неговата топлопроводимост е враг номер 1 за корените. При нашите климатични условия през лятото той е като акумулираща печка и „пържи“ младите бели коренчета които са „мотора“ за развитието на растението с 350С, а през зимата е като фризер за тях с до -150С. След като растението не може да се развива – започва  да линее и умира. Този процес се осъществява постепенно ( за една две години) и никой не се запитва „Защо“? Просто растението се маха и заменя с друго, но и то се „моли“, някой да му осигури по-добър живот.

В интерес на истината съдовете от други материали също не осъществяват тормокомфорт на корените.

На практика задачата ни беше да съчетаем добрите качества на отливания бетон със възможността, външните екстремни температури да се  предават на корените.

След четири годишна експериментална и развойна дейност успяхме да намерим иновативно решение на този проблем.

Кашпите, които вече произвеждаме са 100% термоизолирани. Стените и дъното на съдовете отвътре и отвън са обиколени от здрава, достатъчно дебела циментова кора с трислойна неметална армировка.  Между тези кори е разположен уплътнен слой от лек, 100% термоизолационен материал (това ги прави и три пъти по-леки от плътно бетоновите).

За дизайна скромно ще изчакаме вашето мнение.

Като екип обаче сме горди, че технологията, която създадохме е уникална и е нова важна предпоставка за добрия живот на растенията във външни кашпи.

Вече може уверено да си купувате и скъпи растения!